visionOS

S oficiálním oznámením nového produktu VisionPro na akci společnosti Apple na začátku září byl do rodiny operačních systémů přidán zcela nový OS. Nový operační systém, představený pod názvem visionOS, nabízí uživatelům nekonečný prostor pro objevování a experimentování, snažící se revolucionizovat způsob jakým interagujeme s 3D prostředím v rozšířené realitě.

Zatímco co ostatní konkurence v průmyslu vsází na možnosti VR světa, Apple se zcela zavázal k potenciálu AR, harmonicky kombinující ho s prvky VR a vytvářejíc tak jedinečnou symbiózu obou technologií. To vše je možné díky schopnostem nového operačního systému visionOS, který podle dosavadních informací poskytuje dynamické, intuitivní a interaktivní rozhraní, schopné se plynule přizpůsobit prostředí a potřebám uživatele.

Základní principy visionOS

Operační systém visionOs funguje na třech klíčových principech, které umožňují jeho bezproblémové fungování. Těmito principy jsou okna, objem + hloubka a prostor.

  • Okna: Virtuální okna slouží pro zobrazování a ovládání obsahu aplikací kolem uživatele. Obsah oken může být jak 2D, tak i 3D a může být umístěn kdekoliv do prostoru kolem uživatele.
  • Objem a hloubka: Implementace těchto vlastností do uživatelského rozhraní a aplikací umožní uživatelům zobrazovat obsah z jakéhokoli úhlu v prostoru.
  • Prostor: V operačním systému, stejně jako na zařízení Mac, funguje tzv. „sdílený prostor,“ kde jsou aplikace uspořádány vedle sebe. Pro hlubší ponoření do konkrétní práce mohou uživatelé otevřít „plný prostor“ aplikace, kde je vidět pouze její obsah

Navigace a ovládání rozhraní

S vytvořením zcela nového a unikátního uživatelského rozhraní byl Apple nucen přijít s novým způsobem, jak by uživatelé s tímto virtuálním prostředím měli co nejjednodušeji interagovat. Jako odpověď na tuto výzvu představili revoluční, ale zároveň jednoduchý způsob, využívající primárně pohybu očí uživatele a bodu zaměření jako jakousi virtuální myši. Pro interakci stačí zaměřit pohled na požadovaný prvek a následně jednoduše stisknout prsty pro výběr. Dále je k dispozici i virtuální klávesnici nebo diktování pomocí hlasu.

Další vychytávky

Dalšími zajímavými funkcemi nového systému visionOS je například schopnost přenést obsah a programy ze zařízení MacBook do prostoru pouhým pohledem nebo tzn. „plný prostor,“ který vytvoří kolem uživatele zcela ponořující virtuální prostředí. Tuto funkci lze využít jak pro aplikace, tak i pro sledování videí nebo hraní her.

Zdroje
https://developer.apple.com/visionos/
https://www.apple.com/apple-vision-pro/
https://developer.apple.com/design/human-interface-guidelines/designing-for-visionos/

Další zasazené 2023