SaaS

SaaS, zkratka pro Software as a Service (česky Software jako služba), je způsob distribuce digitálního produktu, a to pomocí internetu. Produkt tedy není nutné instalovat a aktualizovat a je hostován na serveru o jehož správu se stará provozovatel samotného produktu (včetně jeho aktualizací, zabezpečení a kontroly výkonu). Proto se občas tyto produkty nazývají také Web-based software, On-demand software nebo Hosted software. Přístup k nim má uživatel skrze webový prohlížeč.

Z byznysového hlediska je SaaS řešení výhodné i po finanční stránce — poplatky za službu lze jednoduše vypsat jako provozní náklady a neřeší se tzv. odpis produktu. Poskytovatelům zase vyhovuje pravidelný poplatek na bázi subscription. Dalšími výhodami jsou bezesporu také časté a automatické aktualizace, zálohy a ukládání, prostor pro integraci AI a IoT a nebo také škálovatelnost — s rostoucí firmou rostou na nároky na systémy, které podnik využívá. Ať už po stránce volného prostoru k ukládání, nebo po stránce palety nástrojů a potřeby technické podpory. To vše lze v rámci SaaS jednoduše nastavovat, balíčky rozšiřovat a často jejich poskytovatelé nabízí i řešení na míru.

Typická nabídka tarifů pro podniky různých velikostí s různými řešeními v podání GSuite

Přestože jako nevýhodu by někdo mohl považovat fakt, že takováto data nejsou ukládaná „interně“ a hrozí tak riziko jejich krádeže, v dnešní době je pro většinu SaaS poskytovatelů otázka bezpečnosti prioritou no. 1 a své servery dobře chrání.

Typickými cloudovými aplikacemi jsou například emailové služby, kancelářské balíčky (Microsoft 365, GSuite), CRM (HubSpot, Salesforce), Instant Messaging produkty (Slack) nebo docházkové systémy. Dále jsou takto nabízeny i produkty z oblasti financí a investic (osobní investiční portfolia např) nebo managementu (ClickUp, Asana).

Další zasazené 2023