Pokoje

Přehlídka Pokoje se poprvé uskutečnila v roce 2013 kdy hlavním cílem projektu bylo na chvíli proměnit opouštěné prostory budov centra Prahy na unikátní umělecké expozice. Hlavními účastníky této události jsou především ateliéry uměleckých a designových škol z republiky i zahraničí, přičemž rozptyl jejich zaměření se pohybuje od sochařství, přes průmyslový design nebo filmový střih až po nová média, textilní tvorbu či malbu.

Umělci mohou pokoj proměnit dle vlastního uvážení, přičemž jediné mantinely nastavuje společné každoroční téma které dává umělcům směr pro jejich tvorbu. Výsledkem jsou díla zaměřena jak formálně tak abstraktně. Pojednávají například o aspektech sociálního vyloučení nebo postavení queer lidí ve společnosti či se zaměřují na tenkou hranici mezi lidským vnímáním a potenciálem umělé inteligence. Velká část těchto instalací je interaktivních, nebo různým způsobem pracují se světlem či zvukem, často využívají moderních technologií jako například umělá inteligence nebo virtuální realita a to často za velmi nízkorozpočtových podmínek.

Kromě samotných instalací nabízí přehlídka Pokoje i bohatý doprovodný program, jehož součástí jsou komentované prohlídky, veřejné debaty a přednášky. Organizátorem celé události je společnost Containall, která se dlouhodobě věnuje obnově opuštěných prostorů a vytváření kulturních center. Jejím cílem je nejen představit veřejnosti krásu těchto opuštěných objektů v Praze, ale také je znovu oživit a poskytnout jim smysluplné využití. Containall má na svém kontě úspěšné projekty, jako je kulturní prostor Fuchs2 nebo kulturní centrum Stalin Letná. Přehlídka Pokoje je každoročně pořádána právě v takových prostorách, které mají potenciál pro oživení, a tím upozorňuje na krásu a historii těchto míst v Praze.

POKOJE 2023 – Architektura, volné umění a design pod jednou střechou

Samotný dojem, který zanechává přehlídka Pokoje, je neobyčejně jedinečný. Tyto staré místnosti se stávají živým prostorem setkávání mladých lidí, kteří tuto událost proměňují v interaktivní a atmosférou punkové místo. Diváci zde mohou svobodně diskutovat, zapojit se do performancí a prozkoumávat záhadné umělecké instalace. Přehlídka Pokoje tak přináší nejen umělecké díla, ale i nahlédnutí do myšlenek a vize mladé generace. Je to umění, které promlouvá o současném světě a výzvách, kterým čelíme.

POKOJE 2023 – Architektura, volné umění a design pod jednou střechou

zdroj: https://forum.umenipromesto.eu/umeni/pokoje-2022-aneb-oziveni-dalsiho-prazdneho-domu

zdroj:https://refresher.cz/124439-Pokoje-2022-Hrzansky-palac-v-Praze-ozije-mladym-umenim-a-designem-zastav-se-i-ty

zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/porady/1097206490-udalosti-v-kulture/222411000121112/cast/946000/

Další zasazené 2023