Nxt Museum

Jejich revírem jsou nová média. Jejich tempo je vražedné. Jejich protivníky jsou odpůrci nových technologií, videoartu a interaktivních expozicí. Kurátoři z Nxt Museum pracují ve dne v noci. Jejich úkolem je představit dnešním návštěvníkům umění budoucnosti.

Nxt Museum se propaguje především jako platforma pro sdílení uměleckých počinů, které v sobě využívají prvky moderních technologií, interaktivní instalace nebo jiným zajímavým způsobem reflektují současné dění. Je také jedinou galerií v Nizozemí, která se takovémuto typu současného umění věnuje.

Nxt nemá žádnou stálou expozici, v jeho prostorách se představuje pokaždé jiná kreativní skupina. Interiér je však skvěle vybaven k jakékoliv instalaci, ať už jde o velkoplošnou projekci, touch screens, tablety a další obrazovky různých velikostí, tak prvky pro světelné instalace a flexibilní prostory uzpůsobitelné potřebám konkrétní výstavy. Snaží se tak umonžnit vystavujícím skupinám přinést návštěvníkovi co nejkomplexnější vícesmyslový zážitek.

Součástí vybavení jsou také digitální obrazovky k anotaci projektu nebo konkrétního díla. Ty umožňují s obsahem pracovat dynamicky — popisek nemusí být jen suchým textem, občas je k dovysvětlení potřebné taky video nebo jiný interaktivní prvek.

Mimo kurátorskou činnost se však personál Nxt Musea stará i o komunitu tvůrců a dalších nadšenců do propojování technologií s uměním. Pod hlavičkou Nxt tak vzniká blog, který pokrývá mimo aktuálního obsahu galerie také témata spojená s tímto odvětvím tvorby — přečíst si tam můžete například o IT Art, NFTs nebo ohlédnutí za mediálními festivaly v Amsterdamu. Pro skupiny nabízí také workshopy a speciální prohlídky aktuálních výstav. No a samozřejmě nesmí chybět gallery shop s tematickými knihami a materiály.

Filter Creation Workshop Session

Výstava Life in a Different Resolution

Aktuálně je v prostorách této galerie k vidění vícesmyslová expozice tvůrčí skupiny Random International, která se zabývá post-digitálním uměním a v rámci této výstavy představují průřez svojí tvorbou a kreativním procesem zhruba od roku 2006.

Mimo interaktivní velkoformátovou projekci Life In Our Minds: Motherflock III představili také světelnou instalaci Living Room a fyzické dílo Presence and Erasure, které reaguje na lidkou potřebu být viděn a vnímán v kontrastu s naší akceptací sledovacích a rozpoznávacích systémů ať už bezpečnostních nebo těch online.

Video teaser k výstavě Life in a Different Resolution
Záznam díla Presence & Erasure v Miami

Další zasazené 2023