Historia Futurae

Historia Futurae je malá neziskovka ze Zlína, vytvářející platformu, která popojuje moderní technologie jako AR a VR s historickým děním. Snaží se poutavě, ale přesto objektivně a bez příkras, předávat historii co nejširšímu publiku. Její tým tvoří historikové, projektoví manažeři, výzkumníci a vývojáři a mezi nimi jsou i Tomáš Nedvěd a Jan Blažek, spoluzakladatelé kreativní agentury Little Greta a AR/VR marketingové agentury VRCØT, sídlící ve Zlíně.

Vizualizace aplikace Za zdí, zdroj: Instagram @historiafuturae

Imerzivní expozice Za zdí

Na tomto projektu se podílí Historia Futurae společně s historicko-aktivistickým spolkem Memoria, který zastává důstojné a smysluplné využití uherskohradišťské věznice, okolo níž je projekt vystavěn. Jeho cílem je totiž představit právě pohnutou historii věznice v Uherském Hradišti širokému publiku, a to pomocí imersivní mobilní aplikace využívající MR, tedy smíšenou realitu. Jedním z důvodů pro toto řešení je umožnění prohlídky návštěvníkům co nejdříve, a to ještě předtím, než bude v roce 2028 dokončena tradiční expozice přímo v prostorách věznice. Díky moderním technologiím se tak tyto spolky snaží podpořit rozvoj společnosti a svobodnější přístup ke kulturnímu dědictví.

Výsledná aplikace má být zdarma a primárně site-specific, využívat bude i konkrétní osudy vězněných, mučených a usmrcených obětí. Sestávat má z několika návštěvnických okruhů, pokrývajících až sedm stanovišť. Stanoviště budou mít různou formu a provedení, plánovaný je například AR hologram průvodce, interaktivní vězeňský výslech nebo virtuální prohlídka některé z cel. Většinu vizualizací (jak 3D modely, tak například ukázky samotné appky) zatím Historia Futurae sdílí primárně na svém instagramovém profilu.

Mimo jiné se spolek Memoria se snaží v prostorách bývalé věznice zřídit Národní památník obětem totalitních režimů a aktuálně se zde natáčí také dokumentární film Vězení dějin, jehož uvedení je plánováno na rok 2024 a na jehož vizuální identitě se ateliér Digitálního designu podílel.

Další zasazené 2023