Google Design Library

Design knowledge základna designérského týmu Google. Tvůrci z jejich řad sem přispívají články o nejnovějších updatech ve světě designu se zaměřením na UX, v podstatě taková Google digitální zahrádka. Přibývají zde také novinky přímo z dění v Google Design týmu — nejnovější fonty, reakce na podněty uživatelů, vydané pluginy a propojení s dalšími softwary, například s Figmou. Stránka slouží také jako rozcestník pro podklady pro designéry, po ruce jsou odkazy na Google Fonts a knihovnu Material Designu.

Google fonts

Knowledge hub na google fonts nabízí nápovědy v oblasti typografie a užití písma jak v tisku, tak na webu. Odpovídá také na otázky jako jak použít variabilní font na webu, v projektech se smíšenou realitou, nebo proč by se vlastně měl kdokoliv o typografii zajímat. Návštěvník se může dočít také o historii vzniku různých písem, vývoji sazby a tisku a zopakovat si základní pojmy (schválně, co je em?).

Material design

Open-source design systém, který budou znát především UI designéři — Material icon set je zlatým standartem v tvorbě ikon pro digitální rozhraní. Kromě nich jsou ale součástí tohoto systému také motion design tokeny pro kód, doporučení pro délky easingů, barevné systémy, component set a další vizuální podněty. Nechybí ani návody a podklady k implementací původního MDS do vlastního kódu a to pro různé platformy. Přečíst si zvídavý designer může o základních principech interfacu a pravidlech přístupnosti, nebo zjistit, co je to Adaptive design.

Nově si může každý designer dílčí části Material designu implementovat do svého projektu velmi jednoduše pomocí design kitu pro Figmu; pro Adobe XD a Sketch jsou bohužel zatím dostupné jen starší verze.

Jo a psst, všechny stři stránky mají prvotřídní UI/UX design, už jen jejich zpracování tak může být fajn inspiračním prvkem pro budoucí projekty, nehledě na cenné informace, které obsahují.

Další zasazené 2023