Dora AI

Další no-code online tool. Tento však kromě jednoduchosti používání a rychlosti tvorby funkčních webstránek nabízí také pár skvělých vychytávek, které ocení nejeden digitální designer.

1. Jednoduše integrovatelné 3D a animace

Největším tahačem otohoto nástroje je příslib zjednodušené implementace 3D modelů, objektů a zobrazovačů do rozhraní webu. Snadno ovládatelné rozhraní, které bude velmi povědomé designérům, kteří tvoří jak ve Figmě, tak Adobe XD, zároveň umožňuje tyto elementy používat s lehkostí a plynulostí, jako by to byly klasické vektorové ikonky.

Dora také láká na pokročilé možnosti animace jednotlivých prvků pro web. Pomocí známých keyframes může designer rychle a jednoduše vytvořit komplexní (nejen) scroll animace a motion prvky.

2. Dora Constraint Layout

Pokročilá funkce, v níž si designer předvolí vztahy mezi jednotlivými prvky na screenu. Při scalingu a responzivitě se Dora aktivně snaží tyto vztahy zachovat a uržovat tak rozmístění elementů vždy relevantní a takové, jak jej designer zamýšlel.

3. Silné AI integarce

Text to website prompty, které na jedno kliknutí vygenerují editovatelný projekt. 3 návrhy, designové řešení, obsahové taky. Dora také láká na generativní AI prvky, pomocí nichž bude možné jednoduše nechat vygenerovat elementy, text, 3D nebo scroll animace. Aktuálně je tato funkcě však k dispozii pouze vybrané hrstce šťastlivců, zbytek si musí počkat na waitlistu.

4. Figma plugin

Last but not least, plugin na přenášení designu z Figmy přímo do online editory Dora na bázi copy-paste. Za předpokladu, že máte všechny fonty z projektu a nastavíte si plátno v Dora.ai na stejnou velikost, nebrání vám nic na pár kliknutí přenést svůj design. Jako mouchu bych uvedla, že nelze přenést celé plátno naráz, je potřeba kopírovat design po sekcích. Neumí také přenést plně všechny informace, například oblení rohů nebo vlastní fonty umí být problém. V budoucnu ale kromě fixu této problematiky slibují také featury plně funkčních přenesených komponentů a instancí, takže v případě, že je potřeba po uploadu na internet globálně některý element upravit, Dora by to měla zvládnout přímo v rámci svého online editoru.

Další zasazené 2023