Digitálně obohacené expozice

Jednou z nejzajímavějších nových technologií posledních let je AR/VR. Kromě zábavního průmyslu, kde se uchytila zatím nejvíce, se ale také rozšiřuje její využití do odvětví zdravotnického (například trénink mladých zdravotníků), módního, ale také do kulturního, vzdělávacího a do oblasti turismu. AR/VR umožňuje totiž prozkoumávat věci, které tu nejsou, a je tak skvělým nástrojem k výuce témat jako astronomie, přírodní vědy nebo historie, k jejichž dobrému porozumění je třeba různých vizualizací a schémat. Zároveň spolu s rozmachem digitálních médií jednoduše přestávají být muzea s tištěnými popisky dostatečně zajímavé — pro nastupující generace digital natives, jakými jsou Gen Z a Alfa působí až archaicky.

Ara As It Was

Tento projekt italské společnosti Zètema nabízí doslova vidět historii v barvách. Virtuální realita tu dokresluje původní vzhled oltáře, hlavně jeho polychromované části a zároveň přehrává video vyobrazující oběť bohům, která se v prostorách Ara Pacis odehrála. Je známo, že poměrná část nejen antických soch byla polychromovaná a jinak zdobená, ale postupem času jsme o tyto detaily přišli. AR/VR nabízí tyto objekty digitálně zrestaurované a oživené bez permanentního zásahu do fyzických aspektů díla. The Ara As It Was prolíná pomocí smíšené reality svět a postavy skutečné a jejich protějšky vytvořené pomocí CG.

Naturhistorishes Museum Wien

Chceš vědět, jak bys vypadal/a jako neandrtálec? V antropologické expozici ve Vídni najdeš fotokoutek, který ti to poví. Nově je celá tato výstava obohacená o interaktivní prvky, pomocí kterých lépe pochopíš, jak se člověk vyvíjel a jak se jeho předci chovali nebo jak vypadali. Součástí je třeba AR display, který pomocí kamery snímá prostory sálu a do něj umisťuje sekvenci s procházejícími se pralidmi. Jinde kamera snímá vitríny s exponáty a návštěvník si může na několik z nich zamířit, prohlédnout si jeho 3D model a popisek (bohužel jen v němčině).

Přírodní muzeum v Bruntále

Imersivní zážitek zacílený na rodiny s dětmi, který jim pomocí AR a VR představuje okolní faunu a floru. Několik místností je tak naplněných zážitkem a skvěle vydekorovaných nástěnnými polepy, na něž se smíšená realita váže. Expozici doplňují i analogové popisky nebo velkoplošné projekce.

iMucha

Ikonické secesní plakáty doplněné o velkoplošné projekce nabízí v pražské Jízdárně imerzivní zážitek. Tento projekt je navíc rozřířený o samostatnou výstavu eMOTION, v rámci níž jsou jednotlivá díla rozanimovaná pomocí EbSynthu a FaceStyle. Na více než 1000 m² se nachází 360° videa koláží rozanimovaných Muchových děl doplněných o orchestrální hudbu, mezi nimi také Slovanská epopej.

Další zasazené 2023