ChatGPT

Jedním z nejvíc hot trendů, který jste v poslední době rozhodně zaznamenali, je všudypřítomné zapojení umělé inteligence. Nejpozoruhodnějším a nejdiskutovanějším jeho využitím je ChatGPT, zveřejněný v listopadu roku 2022. Chat, vyvinutý laboratoří Open AI v čele s Ilonem Muskem, staví na unikátním jazykovém modelu GPT-3 a má spoustu způsobu využití. Tento model byl vycvičen na velkém množství textů z internetu, aby se naučil předvídat další slova v textu na základě předchozích slov. GPT je schopný produkovat velmi přirozeně znějící text a může být použit pro různé účely, jako je např. překlady, rešerše, generování nápadů, oprava kódu a mnoho, mnoho, dalšího.

Chat se už stihl zaplést do několika konfliktů, kvůli tomu, že se zneužívá žáky a studenty pro odevzdání písemných prací. Ve školách a univerzitách se ChatGPT nyní zakazuje kvůli podvádění, ale čím lépe je text zbaven nedokonalostí modelu a přizpůsoben stylu konkrétní osoby, tím nižší je šance na odhalení. Jeden student z moskevské univerzity dokonce přenechal psaní celé diplomové práce umělé inteligenci a úspěšně ji obhájil před komisi.

Nově, v první polovině února 2023 ohlásil Microsoft, že Chat GPT bude součástí jeho vyhledávače Bing. Takže zadáte dotaz a v jedné části obrazovky se vám zobrazí klasické hypertextové odkazy podobně jako na Google a ve druhé části obrazovky se budete moci podívat na odpověď generovanou Chat GPT. Chat GPT by měl na jedno kliknutí generovat články nebo e-maily.

ChatGPT + design:

GPT má také potenciál pomocníka pro všechny tvůrce a lidí, jejichž práce je spojena s kreativitou a generováním nápadů. Zde připojím odkazy na zdroje s příklady využití pro designéry a kreativce.

Další zasazené 2023