Cake Houses

Společnost Cake Houses staví konfigurovatelné domy, které spojují architektonickou kvalitu a moderní technologie. Jedná se o unikátní modulární domy, které jsou na trhu jediné svého druhu. Podobně jako dort mají mnoho různých vrstev a chutí, které si může uživatel nakombinovat.

Za tímto konceptem stojí mladí architekti z Prahy: Pavel Špringl, Matyáš Švehlík a Šimon Marek. Tito tři architekti jsou tvůrci cenově dostupných rodinných domů, které spojují kvalitní architekturu s výhodami standardní typologie domů. Zároveň věří, že tato kombinace může přinést kvalitní architekturu široké veřejnosti a učinit ji cenově dostupnou.

Cílem projektu je modernizace stavebního procesu a zlepšení spolupráce architektů. Vytvořili variabilní dům s modulárním vzorem, což snižuje cenu a šetří energii a materiál. Komponenty jsou vyrobeny na výrobní lince a následně smontovány na místě. Pro budoucnost plánují zkoumat pokročilé technologie, jako je robotika a velkoplošný 3D tisk, aby ještě více inovovali stavební postupy a přizpůsobili je aktuálním potřebám.

Technologie Cake Houses

Cake Houses využívají pro parametrický design program Grasshopper, což je vizuální programovací jazyk a prostředí, běžící v rámci Rhina. Tímto způsobem propojují předdefinované části domů s pomocí algoritmů, vytvářejí generativní algoritmy a usnadňují navrhování a tvorbu plánků. Tento systém je jako stavebnice, kterou díky Grasshopperu snadno skládají a propojují. Kromě toho používají konfigurátor ShapeDiver, což umožňuje uživatelům prohlížet a vytvářet návrhy ve 3D. Díky propojení ShapeDiveru a Grasshopperu mohou snadno přenést své modely z počítače na web, aby uživatelé získali reálný pohled na tvorbu svého domu. Cake Houses také využívají virtuální realitu, která umožňuje uživatelům procházet a prozkoumávat jejich navržený dům.

CAKE HOUSES KONFIGURÁTOR

Na letošním Designbloku získali i Grand Prix za svůj zajímavý koncept. Vystavili model domu z kostek, který si návštěvníci mohli sami poskládat. Kamerou se tento model následně generoval do počítače, kde si ho zákazníci mohli prohlédnout a upravit podle svých představ.

Zdroje:

https://www.cakehouses.cz/#cakehouses

https://www.nema-drevostavby.cz/typove-domy/modularni/nema-cakehouses

https://shapediver.com/blog/getting-to-know-cake-houses-modular-wooden-houses

https://dimensio.cz/grasshopper

Další zasazené 2023