Biomorphismus

Umělecký průnik mezi člověkem, přírodou a technologií

Biomorfismus, jako umělecký směr, vznikl na počátku 20. století a od té doby se stal důležitým prvkem moderního umění a designu. Inspiruje se přírodou a klade důraz na organické formy, vzory a struktury přítomné v živých organismech. Představuje jedinečný průsečík mezi uměním, přírodou a technologií, a jeho vliv sahá od malířství a sochařství až po architekturu.

Arp: Master of 20th Century Sculpture | Exhibition | ArtFacts

Průkopníci biomorfismu, jako francouzský umělec Jean Arp a španělský surrealista Joan Miró, se ve své tvorbě častokrát zaměřili na tvorbu děl s tekutými, křivkovými formami, inspirované právě přírodní tvary a vzory. Miróův obraz „Zrození světa“ z roku 1925 je skvělým příkladem tohoto směru, s abstraktními tvary a barvami evokujícími biologický růst a proměnu.

Joan Miró: Birth of the World | Apollo Magazine

Biomorfismus se neomezuje pouze na výtvarné umění, ale nachází svou cestu i do architektury. Frank Lloyd Wright a Antoni Gaudí patří mezi první architekty, kteří propojovali organické formy a přírodní principy při vytváření dynamických a udržitelných staveb. Symbolickým příkladem je Sagrada Família v Barceloně, jejíž fasáda a věže vycházejí z organických tvarů rostlin, živočichů a geologických útvarů.

Sagrada Familia: Sagrada: Zrychlená prohlídka s průvodcem | GetYourGuide

V současné době, s pokrokem technologie, získává biomorfismus opět pozornost jako kreativní a ekologicky uvědomělý přístup k umění a designu. Firma Bjarke Ingels Group (BIG) je jedním z průkopníků v této oblasti, představující projekty, jako je CopenHill v Kodani, elektrárna na výrobu energie z odpadu s zeleným střešním parkem a lyžařským svahem.

Lyžování na střeše nejčistší spalovny odpadu. CopenHill je fungujícím  projektem budoucnosti | Zajímej.se

Biomorfismus není pouze estetickým trendem, ale může sloužit i jako inspirace pro řešení ekologických problémů. Jelikož čelíme výzvám spojeným se změnou klimatu a zhoršujícím se životním prostředím, biomorfismus nabízí perspektivní vizi udržitelnější a harmoničtější budoucnosti. Tím, že čerpá z rozmanitých forem a vzorů přírody, vytváří inovativní umělecká a architektonická díla, která rezonují s naším vrozeným vztahem k přírodě.

Biomorphic furniture by Mathias Bengtsson

Při pohledu na organické systémy v přírodě, jako je větvení a neurální sítě, můžeme vidět, že Biomorfismus nejenom inspiruje, ale poskytuje i užitečné poznatky do efektivní distribuce energie a informací v přírodě. Studium těchto systémů může posloužit jako cenný zdroj pochopení komplexních vzorců, které podporují udržitelnost života na Zemi.

Biomorphic furniture by Mathias Bengtsson

Biomorfismus tak zůstává fascinujícím spojením umělecké kreativity, přírodního designu a technologických inovací, které slibují jasnější a ekologicky ohleduplnější budoucnost pro umění i naši planetu.

Další zasazené 2023