Bento box design

Bento box design čerpá inspiraci z tradičních japonských balených jídel, kde jednotlivé části celkového chodu jsou umístěny do oddělených oddílů jednoho boxu.

Jednou z prvních společností, která tento designový princip využila, byla firma Microsoft, která jej implementovala ve svých operačních systémech pro Windows Phone. Následně se snažila přenést tento koncept i do nové verze systému Windows 8. Bohužel se tento krok nesetkal s dostatečným úspěchem a firma se nakonec rozhodla od tohoto principu ustoupit.

I když byl tento princip už předem používaný, do popularity vstoupil až poté, co ho společnost Apple začala od roku 2019 použít pro prezentaci svých nových produktů a operačních systémů. Zezačátku ho využívali ve svých každoročních prezentací, ale posléze ho implementovali i do vlastních webových stránek.

Od té doby se bento box princip stal trvalým trendem ve světě designu. Díky svému unikátnímu způsobu organizace informací a estetickému vzhledu je používaný až dodnes není pravděpodobné, že by v blízkém čase měl nějak ztratit svou popularitu.

Pro inspiraci doporučuji navštívit stránku https://bentogrids.com/, která slouží jako sbírka veškerých vizuálních implementací tohoto principu.

Odkazy
https://bootcamp.uxdesign.cc/web-design-trend-bento-box-95814d99ac62
https://bentogrids.com/
https://uxplanet.org/designing-a-product-landing-page-ft-bento-ui-style-de9b9e32f6b9


Další zasazené 2023