ASCII

ASCII je zkratka pro „American Standard Code for Information Interchange“. Jedná se o standardizovanou tabulku znaků jež je používaná v počítačových systémech pro reprezentaci textu. Tato definice vznikla v 60. letech 20. století a přinesla jednotný způsob kódování znaků, což umožnilo kompatibilitu a sdílení informací mezi různými počítačovými systémy.

https://wttr.in/

ASCII byla poprvé publikována v roce 1963 Americkým národním standardizačním institutem (ANSI) a postupně se stala klíčovým prvkem v oblasti počítačových technologií. Standard obsahuje základní soubor znaků, včetně písmen, číslic, interpunkčních znamének a speciálních kontrolních znaků. Každý znak je reprezentován sedmi nebo osmi bity.

ASCII usnadnilo přenositelnost dat a umožnilo komunikaci mezi počítači bez ohledu na jejich výrobce či model. Přineslo jednotný jazyk pro počítačovou komunikaci a stalo se základem pro další kódovací schémata.

ASCII Arts Copy And Paste. ASCII art is a fun and creative way to… | by  ASCII Arts | Oct, 2023 | Medium

S příchodem moderních technologií a rozvojem webdesignu můžeme pozorovat návrat k ASCII v rámci kreativních webových projektů. Tento trend je zejména patrný ve spojení s brutálistním webdesignem, což je styl vyznačující se syrovostí, minimalistickým přístupem a důrazem na surový kód a strukturu.

https://softglossary.space/

V některých moderních webech vidíme použití ASCII uměleckých prvků, které dodávají stránkám jedinečný vizuální charakter. Umělci a designéři využívají ASCII znaky k vytváření originálních a neokoukaných designů, často spojených s brutálistní estetikou.

https://ertdfgcvb.xyz/

ASCII, i přes svůj původ a základní charakter, nachází nový život v moderním webdesignu. Spojení s brutálistní estetikou vytváří zajímavé, neokoukané a kreativní weby, které zdůrazňují sílu jednoduchosti a autenticity. Tento trend ukazuje, že i tradiční prvky mohou hrát klíčovou roli v současném digitálním prostoru a otevírá prostor pro nové, inovativní přístupy v designu a prezentaci informací online.

Další zasazené 2023