Roboto Flex

Variabilní fonty | Roboto Flex

Roboto Flex font vznikl jako podnět na problém, kdy neexistuje žádné dokonalé písmo, které by fungovalo pro každou velikost, zařízení, aplikaci, styl a náladu… Společnost Font Bureau proto přišla s řešením – navrhla font s obrovským rozsahem šířek, velikostí a dalšími možnostmi, které zajišťují super škálovatelnost, přizpůsobitelnost a optimalizaci.

Proč právě Roboto? Aktuálně se Roboto font (od Google Fonts) používá jako výchozí nastavení pro Android (více než 2,5 miliardy aktivních uživatelů), proto je vhodné, aby právě Roboto byl co nejflexibilnější font.

Three different examples of “Aa”, each with a their variable axes adjusted. The first has a light weight and body-like optical size; the second has a heavy weight and display-like optical size (with a higher stroke contrast); the third also has a similarly heavy weight, but with a body-like optical size.
Ukázka variability fontů

VARIABILNÍ FONTY
Variabilní fonty jsou relativně novým formátem písem představeným v roce 2016, který umožňuje, aby jedna skupina písma (fontu) obsahovala více stylistických variací. Váhu, šířku, styl, optickou velikost atd. pak může designér upravit na základě kontextových pravidel.

ROBOTO FLEX
Roboto Flex, podobně jako další variabilní fonty, obsahuje „user axes“, skrze které umožňuje vytváření expresivních custom typů.

Five animated letter “o” characters
Demo ukázka Roboto Flex fontu a jeho pěti „user axes“: (1) Weight (2) Width (3) Optical Size (4) Grade (5) Slant

Více se o tomto fontu můžete dočíst zde: https://material.io/blog/roboto-flex
Pořiďte si Roboto Flex rodinu fontů tady: https://fonts.google.com/specimen/Roboto+Flex

Další zasazené 2022