Notion

Notion je multifunkční (all-in-one) nástroj s cílem zlepšení produktivity. A taky moje nejoblíbenější pracovní pomůcka poslední doby.

Hodí se perfektně pro zápisky, plánování, projektový management a celkově sebeorganizaci. Navíc je zdarma pro osobní účely.

Jedná se o online nástroj, který můžete stejně Figmu používat ve svém prohlížeci, nebo si stáhnout aplikaci do počítače i do mobilu. Osobně je mi příjemnější používat jejich aplikace, které jsou rychlé a parádně fungují dohromady. Takže když si napíšu rychlou poznámku skrze mobilní aplikaci, která se sama uloží, můžu na ní za pár vteřin navázat i v desktopu.

Líbí se mi jak je tento nástroj promakaný a univerzální. Lze do něj nahrávat obrázky, přidávat screenshoty, pdf soubory, prolinky na url stránky. Zajímavé je rozhodně i možnost propojení s dalšími aplikacemi.

Ale hlavně v něm můžete spolupracovat s dalšími uživateli a sdílet tak třeba nástěnku, zápisky nebo využívat další funkce.

Díky univerzálnosti si každý snadno osvojí pár svých oblíbených funkčních prvků, které jsou mu k práci nejpohodlnější. https://www.notion.so/help/guides

Zajímavá je také nabídka už přednastavených nástěnek (templates), které ti mohou usnadnit někdy zdlouhavé nastavování. Ať už jde o tabulky, kalendář nebo kanban.

Notion je zdarma nejen pro studenty, ale kohokoliv, kdo chce nástroj používat pro osobní účely.

Jak je vlastně Notion starý?
Notion je start-up narozený v San Franciscu a je vlastně celkem mladý. Nápad se zrodil se v hlavách Ivana Zhao, Chris Prucha, Jessica Lam, Simon Last and Toby Schachman v roce 2013. Trvalo ale ještě pár let, než se Notion uvedl veřejnosti. Nástroj byl veřejností i kritiky pozitivně přijat a dokonce se v jednu chvíli roku 2018 stal i produktem měsíce. Přitom mělo Notion v té době méně než 10 zaměstnanců.

V červnu roku 2018 byla aplikace vydaná pro Android. V září roku 2019 aplikace přesáhla svých prvních milion uživatelů a v roce 2020 nabyl Notion hodnoty neuvěřitelných 2 biliony dolarů (~49 miliard Kč)

A od té doby to šlo rychlým spádem dalších úspěchů. Nabalování počtu uživatelů, vydávání nových featur a svižným vývojem Notionu ke hvězdám.

Další zasazené 2022