NFT

V poslední době NFT hodně hýbe světem. Ačkoliv je tu s námi už od roku 2015, tak tento trend začal pořádně mainstreamově krystalizovat až mezi lety 2020-21. 

Co ale je NFT, v celém názvu Non-fungible token?
Jde o transparentní doklad o vlastnictví nějaké digitální položky. Je to nezaměnitelný, jedinečně identifikovatelný token uložený na blockchainu, který lze obchodovat. 
NFT token se vztahuje vždy ke konkrétní položce a nese digitální informaci o jejím vlastníkovi, podobně jako je tomu například u zápisu v katastru nemovitostí. 

Nejčastěji se v NFT jedná o umění (vizuální umění, hudba, game, video), kde vytváří prostor pro monetizaci práce začínajících umělců, ale i velkých masterpieces. Může jít třeba i o tweet, sochu, performance nebo instagramový příspěvek.

Nejlépe se to dá vysvětlit na příkladu Noční hlídky od Rembrandta. Ta je světu známá, několikrát zkopírovaná, nafocená, ale originál je tu pouze jeden. Ten má největší hodnotu a touží po něm všichni sběratelé. To samé se právě odehrává i v digitálním měřítku, kdy kupující může odkoupit dané dílo a mít ho ve svém vlastnictví. 

Non-Fungible
Obecně je NFT technicky postaven na podobném principu jako kryptoměna. Ale tam všechna podobnost končí. 
Stejně tak jako jsou fyzické peníze “zaměnitelné” jeden za druhý, ve smyslu že pětistovka má vždy stejnou hodnotu další pětistovky. Dá se s ní obchodovat nebo jí směňovat. Stejně tak Bitcoin se rovná jinému Bitcoinu. Jejich “zaměnitelnost” z nich dělá důvěryhodný prostředek k provádění transakcí na blockchainu. 

Ale NFT to má jinak. Každý NFT kousek má svůj vlastní digitální signature, díky čemuž je nemožné jej směnit za NFT stejné hodnoty. Zkrátka každé NFT má jinou hodnotu a proto s tím nelze obchodovat stejně jako třeba s kryptoměnou typu Bitcoin. 

Zajímavé je, že když si koupíš nějaké fyzické dílo od umělce skrze NFT, můžeš si vybrat, zda ho budeš vlastnit v digitální podobě NFT s čímž pak dále můžeš obchodovat, čímž ale umělec musí dílo zničit. Nebo si dílo vezmeš ve fyzické podobě a pak se zničí NFT token. 

Proč by měl někdo kupovat NFT a je to vůbec k něčemu?
Na to už odpoví jen Petr Mára.

Další zasazené 2022