Lean UX

📖 Definice:

Lean UX (do češtiny bychom nejspíše přeložili jako „úsporný UX“) je kolaborativní způsob navrhování a vytváření produktů, který usiluje o zvýšení efektivity navrhovacího procesu. Jeho účelem je naplno využít spolupráci mezi týmy, omezit zbytečné kroky a plýtvání časem, úsilími a zdroji a rychle experimentovat a vytvářet produkty tak, aby se získala včasná zpětná vazba.

V porovnání s tradičním UX, Lean UX je považován za obrovskou úsporu času a peněz – a co je možná nejdůležitější, udržuje designéry soustředěné na řešení správného uživatelského problému ve správný čas.

slovo

📶 Fáze:

Proces Lean UX sestává ze tří klíčových fází, které se v angličtině jednoduše popisují jako Think, Make, Check. Jedná se o cyklický proces, který se neustále opakuje, přičemž produkt se zlepšuje pokaždé, když cyklus začíná znovu.

  • Think: Proces začíná vašimi předpoklady o daném problému a jeho pochopením. Předpoklady se obvykle shromažďují na workshopu nebo při skupinovém brainstormingu a v podstatě shrnují to, co kolektivně předpokládáte nebo si myslíte, že víte. Můžete shromáždit předpoklady o tom, kdo jsou vaši uživatelé, k čemu a kdy se bude navrhovaný produkt používat, jaké budou nejdůležitější funkce a vlastnosti atd. Na základě svých předpokladů pak vytvoříte jednu či více hypotéz.
  • Make: Celý Lean UX je o co nejrychlejším vytvoření produktu a na to se zaměřuje fáze „Make“. Nyní vytvoříte minimální životaschopný produkt (MVP), což je v podstatě nejzákladnější verze produktu, kterou budete potřebovat k otestování své hypotézy a shromáždění prvních poznatků a zpětné vazby.
  • Check: Ve poslední fázi shromažďujete zpětnou vazbu na svůj MVP, abyste potvrdili platnost své původní hypotézy. To můžete provést pomocí A/B testování, analýzy webu a různých metod testování uživatelů a použitelnosti.

V různých zdrojích naleznete informace o těchto fázích s jiným pojmenováním (např. Learn, Build, Measure), nicméně jedná se o stejné principy.

slovo

🔎 Základní principy:

Jak už jsem naznačila v úvodu, Lean UX se primárně soustřeďuje na spolupráci napříč obory, redukci všeho nepotřebného a co nejrychlejší vytvoření produktu. Více podrobnosti je podle mě pěkně seskupeno na obrázku níže ze článku od Adobe.

slovo

🆚 Lean x Agile

U Lean UX se často setkáte, že jde ruku v ruce s tzv. Agile, neboli agilními metodikami. Tyto metodiky pocházejí z oblasti vývoje softwaru a při jejich uplatnění projekt se rozděluje do krátkých, rychlých cyklů. Agile zakládá na průběžném poskytování zpětné vazby a dokáží tak reagovat na změnu požadavků v průběhu vývojového cyklu.

Lean UX se řídí podobným přístupem a pracuje v neustálé smyčce přemýšlení, tvorby a testování. Avšak Agile je však typicky považován za podmnožinu Lean filosofie, která se specializuje na vývoj, provoz a údržbu softwaru či aplikací. Agilní vývoj tak využívají zejména developerské týmy. Rozdíl mezi oběma disciplínami dobře znázorňuje obrázek z již zmiňovaného článku od Adobe XD.

Další zasazené 2022