Hypertextová a interaktivní fikce

Choose Your Adventure, ale na počítači. Hypertextová i interaktivní fikce jsou žánry elektronické literatury, která čtenáři/uživateli umožňuje vyprávěný děj ovlivňovat svými volbami. V průběhu ~četby jsou návštěvníkovi předkládány větší či menší možnosti pozměnit příběh, který nakonec dostane. Výsledkem je tak jedinečný nelineární zážitek, jehož variace a zakončení se mohou různě obměňovat, nebo například předčasně skončit.

Hypertextová fikce

HF Retro by Starvingindie

Funguje na principu hypertextu, tzn. jednotlivé stránky jsou propojeny odkazy, návštěvníkovi stačí kliknutím vybrat preferovanou možnost postupu. V podstatě tak otevírá v rozličném pořadí samostatné buňky, s některými se může setkat i opakovaně. Běžně se stává, že se v průběhu ~čtení~ odhaluje hlubší dějová linka a vedlejší příběhy podobné ~side quests v počítačových hrách. Hypertextové fikce mají různé typy struktur, například stromovou, kdy se dějové linky větví do vzájemně se vylučujících příběhů, nebo axiální, jejíž větve se od hlavní linky sice odpojí, ale po chvíli se k ní zase připojí. Jednotlivá díla nemusí nutně využívat pouze jeden typ struktury.

UI webové aplikace Twine

Můžeš si hypertextovou fikci zkusit napsat, stačí ti otevřít Twinery.org a pomocí jednotlivých okýnek, tzv. ~passages vystavět vlastní nelineární příběh. No a hotový takový počin zase můžeš vyzkoušet tady.

Interaktivní fikce

Screenshot z IF Rite of Druid

Funguje na principu příkazového řádku, návštěvník tedy píše jednoduché pokyny. Tento zážitek se v mnohém podobá spíše už narativní hře, než knize, protože pomocí příkazů jako ~Go left, ~Open door, ~Look for book uživatel ovládá prostředí a postavy. Občas se tato díla do her přímo řadí, a to konkrétně pod adventury nebo role-play hry. Rozlišovat můžeme dva typy IF: narativní dílo bez hádanek a záhad a textové adventury, jejichž hlavním stavebním prvkem je řešení nějaké záhady.

V roce 2019 také vyšel titul AI Dungeon, IF pro iOS a Android, která využívá umělou inteligenci (GPT-2 a GPT-3) k renderování náhodných dějových linek, v odezvě na hráčovy pokyny.

Vyzkoušet si interaktivní fikci můžeš na příběhu 9:05, nebo na výše ukázaném Rite of Druids.

Další zasazené 2022