Česko.digital

Česko.digital je dobrovolnická organizace, která sdružuje dobrovolníky, hlavně z oblasti IT, kteří pracují na digitálních projektech pro neziskové organizace, státní správu či samosprávu.

Kromě suše znějící dobrovolničiny je to ale také živá komunita špičkových vývojářů, designérů, produkťáků, analytiků, marketérů a stratégů, kteří ve svém volném čase mimo svou práci ještě pomáhají neziskovým organizacím i státu a mění tak Česko k lepšímu.

Jak to vzniklo?

Projekt původně založil Jakub Nešetřil ve spolupráci s Lenkou Kováčovou z Nadace OSF, Evou Pavlíkovou a Radkou Horákovou v květnu roku 2019 a nyní Česko.Digital tvoří více než 5 500 lidí.

Snímek aktuálního Slacku

Jak to funguje?

Organizace rozvíjí primárně nápady, které skrze IT pomáhají zlepšovat život v Česku. Nemají komerční alternativu a jsou udržitelné. Takže nenarazíš na projekt, který by neměl smysl.
Nápady na projekty jsou v první fázi pečlivě vybírány a diskutovány, je u nich vyhodnocován jejich potenciál, společenský přesah a míra udržitelnosti. Poté se pro daný projekt sestrojí ze sítě aktivních dobrovolníků tým, který se bude na jeho vývoji v následujících měsících společně podílet.

česko.digital funguje hlavně formou vzdálené spolupráce, takže není problém se k projektu zapojit odkudkoliv a kdykoliv. Dobrovolníci se potkávají na online platformě Slack, kde se odehrává veškerá komunikace.

Každý nový dobrovolník, který se na Slack připojí a představí se v kanálu Introduce, je následně osloven koordinátory a projekťáky, zda by se nechtěl připojit k nějakému konkrétnímu projektu, kde zrovna shání lidi. Poté je to na čistě na organické domluvě, jak bude spolupráce fungovat, kolik tomu dobrovolník může darovat času, a jak by konkrétně mohl pomáhat. Easy peasy.

S jakými hodnotami česko.digitál pracuje?

1) Otevřenost
Zakládají si na otevřené komunikaci a přístupnosti informací i dat. Vyjadřuje se nahlas, upřímně a s respektem k ostatním. Nebojí se nevědět a zeptat se.

2) Profesionalita
Má jasně nastavená a pojmenovaná očekávání jeden od druhého. V týmu i mimo organizaci jedná profesionálně. Inspirují a učí se od profesionálů v komunitě i mimo ni.

3) Efektivita
Nemrhá časem lidí ani finančními prostředky. Soustředí se na rychlá řešení reálných problémů pomocí technologií.

4) Spolupráce
Pracuje v týmech a tandemech, učí sebe i ostatní. Hledá uplatnění pro všechny, kteří se chtějí zapojit.

5) Užitečnost
Řešení plánují tak, aby výsledný produkt nebo služba co nejvíce odrážely skutečné potřeby koncových uživatelů. Technologie je pro ně prostředek, nikoliv cíl.

Přidaná hodnota dobrovolnictví

Kromě skvělého pocitu z toho, že pomáháš společnosti fungovat a upgradnuté karmy, může být dobrovolničení také hodnotnou záležitostí i pro tvůj osobní nebo kariérní růst. Získáš totiž zkušenosti z praxe v tom, v čem se chceš aktuálně nejvíce rozvíjet. A pokud je to pro tebe třeba nová disciplína v oblasti IT, je to win-win na obou stranách.
V česko digitál získáš prostor a šanci učit se za chodu. Získáš cenné zkušenosti od ostatních, tipy jak věci dělat jinak a hlavně poznáš nové a zajímavé lidi z oboru, který bys třeba nikdy jinak nepotkal.

Chceš se zapojit?

Projektů je stále dost a noví dobrovolníci jsou vždycky vítaní. Tak jestli by jsi měl někdy trochu svého času nazbyt, tak návod, jak se zapojit do komunity, najdeš zde. Můžeš hledat ale i přímo podle pozice: https://cesko.digital/opportunities

Další zasazené 2022