bitBook

Existují dvě pradávné otázky, které člověka tíží: Byla dřív slepice, nebo vejce? a Je lepší kniha papírová, nebo elektronická? Zatímco ta první nejspíše zůstane záhadou, s hybridem e-knihy a tištěné publikace bychom se mohli na trhu setkat během následujícího roku a druhou otázku tak budeme snad moci smést ze stolu.

O čtenářský zážitek ve stylu „Best of both worlds“ totiž usiluje řecký startup Amphilab se svým projektem bitBook, který slučuje iteraktivitu a imerzivnost e-knih a papírový a hmotný „feel“ knihy analogové. Tyto prototypy v roce 2020 zvítězily v Open callu společnosti Innpaper a Amphilab tak získal neomezený přístup k jimi vyvíjené technologii — integrované elektronické platformě na bázi papíru. Ve zktratce se jedná o systém malých elektronických obvodů, kdy je na papír vytištěn elektronický vodivý inkoust, který umožňuje jednoduchý přístup čtenáře k digitálnímu obsahu bez využití externích zařízení (oproti například QR kódu, který je nutné naskenovat např. mobilem).

Jak tedy funguje bitBook?
Veškerý obsah je vytištěn na papíře, takže čtenář přichází do styku se známým médiem knihy. Rozdíl je v tom, že zatímco statický text je vyveden klasickým inkoustem, interaktivní elementy a senzory využívají vodivého inkoustu. Ten zaznamenává dotyk a v podstatě se chová jako „vytištěné tlačítko“. Zároveň je každý takovýto senzor napojen na modul integrovaný v zadní straně obálky a pomocí WiFi a Bluetooth antény umožňuje připojení k blízkým zařízením. BitBook tedy nepotřebuje žádnou složitou kabeláž k fungování, snad jen s výjimkou USB kabelu pro nabíjení baterie.

A zatímco může fungovat „pouze offline“ a interagovat s obsahem zabudovaným do knihy (zvuky, změna barev), v režimu online se stává objektem systému IoT a umožňuje vysílat informace do blízkých zařízení, například do TV nebo Bluetooth reproduktorů, otevírat hypertextové odkazy na smartphones či připojit se k domácím asistentům (např. Alexa) a poskytovat audio informace skrze ně.

Další zasazené 2022