Art.Lebedev studio

Art.Lebedev je jedno z nejznámějších designérských studií v Rusku, které každým rokem posouvá hranice ruského designu vpřed. Studio bylo založeno již v roce 1995 a postupně rozšiřovalo své kompetence grafického designu o stále nové oblasti. Nyní se věnují velice široké škále oblastí od vydávání knih po design orientačních systémů ve městech. Studio zaměstnává 300 lidí a jeho portfolio zahrnuje více, než 4000 projektů. Sami sebe představují následovně:

Jsme velmi kreativní a technokratická společnost, která kombinuje divoké nápady s výzkumem a analýzou. Naši práci vnímáme jako hledání nejefektivnějšího, nejjednoduššího a nejkrásnějšího způsobu řešení každého problému. Naše projekty jsou široce diskutované. Fungujeme tak, jak chceme a jak si myslíme, že je správné. Zásadně nespolupracujeme s klienty, jejichž přesvědčení je v rozporu s naším.

Art Lebedev

Text však řekne velice málo o celém studiu a proto připojuji k nahlédnutí showreel z roku 2021.

slovo

Umělá inteligence

Art.Lebedev je známá svými experimenty a nekonvenčním přístupem k designu. Například už delší dobu zapojují do své práce umělou inteligenci. Od roku 2018 byl ve studiu byl představen nový zaměstnanec Nikolaj Ironov, jehož práce nikoho nezachovali lhostejnými. Později, studio odhalilo, že Nikolaj Ironov (jehož jméno je vlastně inspirováno slovem „neuron“) je ve skutečnosti umělá inteligence navržená k vytváření unikátní značky.

slovo

Práce

Níže bych chtěla uvést příklady velmi zajímavých prací studia, které dobře znázorňují kreativního ducha studia a jejich inovativní přístup k designu.

Futuristické semafory (2021)

V tomto projektu se studio zaměřilo na budoucnost dopravního značení a rozhodlo se vytvořit dva návrhy semaforu. První návrh nahrazuje tři kruhové semafory jedním výraznějším animovaným displejem s rozšířeným značením a chytře v sobě integruje odbočovací šipky a odečítání času.

V popisu uvádí, že v případě starých semaforů barvoslepí lidé identifikovali signál podle jeho umístění, kdežto v novém je toto vodítko zachováno s piktogramy na původních místech.

Druhý semafor je rozšířený a jedná se o kombinaci s dopravním značením. Lehce je tak možné například zastavit dopravu v místech, kde dojde k nehodě nebo je nutná oprava. Navrženy byly i semafory pro chodce a mnoho různých značení.

slovo

Polární pas (2021)

Pro federální agenturu ruského turismu (Rostoursim) studio Art Lebedev navrhlo tzv. polární pas, který se bude hodit turistům, cestujícím do severní části Ruska.

Samotný pas je vyroben ze speciálního filmu a svým třpytem připomíná právě polární záři. Svou velikosti a atributy odpovídá klasickému cestovnímu pasu a kromě toho naleznete v něm informace o 55 zajímavých místech v ruské Arktidě. Během návštěvy těchto míst tak můžete nasbírat 55 unikátních razítek.

slovo

Klávesnice Optimus (2007)

Jednou z prací, díky níž se studio proslavilo, se stala pozoruhodná řada klávesnic Optimus, která snad jako první na světě měla tlačítka vytvořená z drobných displejů a dala se programovat. Každá klávesa této klávesnice je samostatným displejem, na kterém se přesně zobrazuje, co právě ovládá a je tak vhodná pro všechna rozložení – azbuku, starořečtinu, gruzínštinu, arabštinu a mnoho dalšího: poznámky, čísla, speciální znaky, kódy HTML, matematické funkce, obrázky atd.

Klávesnice řady Optimus je postavena na myšlence přinést designérům, skladatelům, obchodníkům, muzikantům, střihačům, fotografům, grafikům a mnoha dalším profesím jedinečnou možnost přizpůsobit si klávesnici přesně tak jak potřebují, přičemž změnit rozložení kláves je otázka pár vteřin. Poslední modely klávesnic Optimus mají tak klávesy složeny z malých čtvercových LCD displejů o straně 64 pixelů, které umí zobrazit až 262 tisíc barev pod úhlem až 160 stupňů.

slovo

Pokud vás zaujala činnost studia, doporučuju si prohlédnout celé stránky studia, která navíc obsahují užitečné nástroje pro designéry, novinky ze světa designu a spoustu prací pro inspiraci. Oficiální stránky studia jsou k dispozici i v angličtině.

Další zasazené 2022