Umělé neuronové sítě

Umělé neuronové sítě

Pokud se mluví o neuronové síti, můžeme mít na mysli biologickou, která se nachází například v lidském mozku, anebo umělou, kterou simuluje počítač. Umělá neuronová síť (anglicky artificial neural network) je algoritmus, který vychází z fungování i struktury lidské nervové soustavy. Účelem vývoje umělých neuronových sítí může být jednak studium mozku a snaha zmapovat lidské vědomí, ale zároveň (a zejména) je účelem vytvoření takových technik umělé inteligence a strojového učení, které budou výkonnější a účinnější než jakékoliv nám doposud známé postupy.

Neuronová síť stojí na fungování obrovského množství velmi jednoduchých jednotek (neuronů), které vzájemně přijímají a vysílají signály. Neuron má za úkol čekat na příchozí signál, který se k němu dostane skrze buněčná vlákna (dendrity), tělo neuronu zpracuje získanou informaci a v závislosti na jejím obsahu může vykonat akci. Vykonání akce představuje odeslání signálu ostatním neuronům prostřednictvím axonu. Velmi zjednodušeně si lze fungování neuronové sítě simulovat na situaci, kdy předložíme programu obrázek s otázkou, zda se na obrázku vyskytuje pes. Neuron z obrázku získá množství parametrů (tvary objektů, barvy, velikosti), které vnitřně zpracuje a rozhodne se vyslat či nevyslat signál dále do sítě. Na základě propočtů jednotlivých neuronů dojde k vyhodnocení výsledku celé neuronové sítě, která odpoví, zda na obrázku psa rozpoznala či nikoliv.

Zjednodušená struktura umělé neuronové sítě

Největší předností neuronové sítě je schopnost tzv. hlubokého učení. Představte si několik jednoduchých neuronů v jedné vrstvě, dále si představte, že těchto vrstev máte několik a jsou spolu navzájem propojené. Takováto architektura umožňuje síti pochopit a naučit se velmi složité struktury. Učení neuronových sítí lze využít pro analýzu textu, rozpoznání obrazu, prognostické modely a další zajímavé oblasti.

Pokud byste se chtěli o neuronových sítích či umělé inteligenci obecně dozvědět více, mrkněte na tuto stránku: https://www.elementsofai.com/

Další zasazené 2021