Social screencaps

Ve vodách internetu najdeme hned několik sociálních sítí a každá z nich využívá vlastní způsob komunikace (můžeme si pro představu porovnat třeba Facebook a Instagram) s uživateli. Mezi tvůrci obsahu tak vznikla potřeba zásobit všechny možné kanály tak, aby se sdělení dostalo mezi co největší počet cílových zákazníků / publika. Protože ale každá ze sítí komunikuje více či méně odlišným způsobem, bylo by obtížné vytvářet nespočet variací jednoho příspěvku.

Z Twitteru a TikToku rovnou na Instagram

Jako rozuzlení této křižovatky se v poslední době rozšířilo sdílení obsahu ve vizuálním pojetí sociální sítě na tu druhou. Mezi oblíbené formy prezentace patří například Twitter post, který se dá pohodlně aplikovat do příspěvků pro Instagram i Facebook bez toho, aby ztratilo celé sdělení svého ducha.

Screencaps v Česku

Na domácí scéně můžeme tento trend sledovat například na Instagramovém účtu Ester a Josefína, kde v rámci projektu #Terapiesdílením najdeme screenshoty konverzací. Autorky s ideou původně začaly na základě rozchodových zpráv, které si vzájemně sdílely se svými kamarádkami. Projekt už ale tyto hranice dávno přesáhl, autorky vydaly 2 knihy (obsah tvoří právě tyto screenshoty), pořádají přednášky v rámci projektu Terapie sdílením LIVE (kde je hostem párový terapeut Honza Vojtko) a svůj instagramový účet zásobují příspěvky z došlé korespondence od fanoušků, díky kterým boří tabu dnešní doby.

Další zasazené 2021