Glitch Art

Pojem glitch pochází z oblasti inženýrství a začal se používat ve 20. letech pro popis chyb u hardwaru kosmických raket. Obrazy pracující záměrně s prvkem glitche – závadou se řadí mezi netradiční a originální způsoby grafického a uměleckého vyjádření.

Glitch je tedy chyba, která vzniká při exportu médií, nebo jejich přenosu. Tvůrci Glitch Artu ji využívají jako nástroj k úpravě digitálních médií, videí nebo fotografií a posunutí jejich významu do jiných rozměrů.

Vytvářejí tak nová umělecká díla, která nám připomínají že nemáme technologii stále pod kontrolou. Prvek náhody figurující v těchto dílech má estetickou funkci. Deformuje původní obraz do nového díla

Díla mohou být statická nebo pohyblivá, pracují s různými prvky zkreslení/znehodnocení dat. Může se jednat o pixelaci, degradaci nebo rozklad barev, posunutí tvarů, přidání nebo vynechání textur. rozmazání části obrazu, zrněni a mnoho dalších variant.

Glitch art nemá pravidla a umělec má velký prostor pro kreativitu a experiment.

glitch10
Untitled | Glitch art, Art, Artist

Glitch art design: an inside look at the history and best uses of a modern  trend - 99designs

Umělec Phillip Stearns (NY) přetvořil data ze zkratovaných fotoaparátů a nefunkčního hardwaru do vzorů pro tkané látky a vznikla tak kolekce textilií s glitch artovou tématikou kterou lze zakoupit na eshopu.

Untitled-1_0005_Layer 2.jpg

Italský umělec David Quayola přetvořil části klasických děl Rubense a Van Dycka do pohybujících se 3D tvarů. Díla byla vystavena ve Francii v Palais des Beaux Arts přímo mezi originálními malbami.

https://quayola.com/wp-content/uploads/2019/04/Palais_des_Beaux_Arts-Lille__05.jpg

Odkazy:

Heitor Magno

Článek Guardian

99design

Další zasazené 2021