web brutalism

Brutální weby

Brutalismus – architektonický styl šedesátých let, který si svými hrubými a surovými rysy podmanil Evropu. Mnohými byl a stále je nenáviděn pro svou nevzhlednost. Najdou se však i tací, kteří v tomto stylu vidí jistou krásu.

© Rory Gardiner 2016

Digitální prostředí je nové médium, které je v měřítku tisíciletí stále v plenkách. Lidé stále zkoumají a vyvíjí nové technologie a stejně tak svou evolucí prochází také digitální umění. Kdo by před 20 lety řekl, že weby budou také moci být uměleckým dílem inspirovaným tradičními i novodobými slohy a styly.

Hrubý experiment, který nezná hranic

Digitální brutalismus nemá jasně definovaná pravidla, ale i přesto díla/weby spojuje několik znaků. Vynikají svým hrubým vzhledem, který mnohdy může působit chaoticky a neučesaně. Podobně jako každý umělecký směr se snaží vymezit proti dosavadním trendům – v případě webdesignu by to mohl být minimalismus, dokonalé ux/ui, příjemné barvy a bezpatková čitelná typografie.

Na brutálních webech tak většinou narazíte na základní web safe barvy, gradienty, výraznou typografii, která má především estetický účel, rozdělená okna a grafické trendy devadesátých let.

Proč se vůbec o tak „škaredé weby“ zajímat?

Zatímco někteří designéři se vydávají cestou vzdálit se co nejvíce představě o ideálním webu s funkčním uživatelským rozhraním, najdou se i takoví, kteří si z digitálního brutalismu vybírají určité prvky a dělají jimi své klasické weby vizuálně atraktivnějšími.

A to je právě to, proč bychom tomuto směru měli věnovat pozornost. Inspirovat se tímto vizuálním stylem se už rozhodly různé módní značky a umělecké galerie.

Chcete se také inspirovat? Brutální weby čekají na adrese brutalistwebsites.com

Další zasazené 2021