Agile

Agilní znamená v doslovném překladu hbitý nebo mrštný, což přímo vystihuje tuto metody přístupu k řízení projektů, týmů i vývoje aplikací a nových produktů. Opakem této metody je tzv. Waterfall – vodopádový model.

Agilní řízení projektů se skládá z rozdělení velkého úkolu do menších fází a jejich postupné zpracovávání. Každé kolo (neboli sprint) se přítom skládá z více části – obvykle 1 Define (zadání) – 2 Design – 3 Deveolope (vývoj) – 4 Test – 5 Deploy (nasazení). Fáze se mohou lišit dle odvětví a produktu, tyto jednotlivé sprinty trvají 2-8 týdnů, dle složitosti projektu. Začíná se zpravidla s nejdůležitějšími prvky produktu a postupně se přidávají sekundární funkce.

What is Agile Methodology? - Eoiin Connect

Výhodou této metody postupných kroků je možnost ověření jednotlivých kroků a větší transparentnost projektů. Díky testování funkčnosti každé fáze má finální produkt šanci dosahovat vyšší kvality a tým může pružněji reagovat na změny. Ovšem velmi důležitá je kooperace mezi klientem (zákazníkem) a týmem a organizace.

The Cascading Costs of Waterfall. The Waterfall model has traditionally… |  by Jones + Waddell | Medium

Opakem agilního přístupu je Waterfall model, kdy se celý projekt řeší najednou. Toto řízení projektu je více riskantní pokud se jedná o velký projekt a klient nemá zcela definované zadání. Jestliže se v průběhu projektu objeví nové poznatky, obvykle se nedá předchozí práce již změnit. Testování zde probíhá až na úplném konci, pokud se tedy objeví závažné chyby je třeba celý produkt předělat, což obvykle není možné. Investice do takového projektu může být velice riskantní.

Každá z metod má své příznivce i odpůrce. Agilní vývoj se velmi často používá v UX týmech.

Další zasazené 2021