Extended Reality Studios

Také díky současné koronavirové situaci ve světě začíná rezonovat nový pojem. Studia tvořená za pomocí Extended reality (xR) nachází své využití nejen v televizním průmyslu, ale také při pořádání online eventů a konferencí.

Není už těch realit nějak moc?

Virtual reality, Augmented reality, Mixed reality a spousta dalších realit se na nás hrne odevšud. Pojem Extended reality však přišel proto, aby zastřešil všechny druhy alternativních realit, i ty co teprve vzniknou.

Už žádné zelené okraje a vybledlé tváře

Studio tvoří tři velké led stěny, jedna tvoří podlahu, další dvě jsou v pravém úhlu. Herec je potom snímán kamerou, na které je připevněn pohybový senzor. Pomocí 3D softwaru se potom perspektiva vymodelovaného prostředí křiví tak, aby z pohledu kamery (pov – point of view) vypadalo naprosto reálně.

Oproti klasickým green screen studiím, kde se pozadí klíčovalo za pomocí zelené barvy má xR řešení tři velké výhody. Ta první je v tom, že editor nebude muset bojovat se zelenými okraji při klíčování kudrnatých vlasů a podobných těžce klíčovatelných věcech. Druhou ocení spíše kostymérky – ty konečně budou moci moderátory či herce obléknout i do oblečení se zelenými odstíny. Třetí výhodu potom nejvíce ocení osvětlovači. Světlo z led obrazovek totiž tvoří přirozené světlo okolního prostředí, ve kterém se herec nachází.

Velikost studia? Nekonečná

Využití xR studia živě v American Idolu

Díky kombinaci scény, která je promítaná na led obrazovkách a rozšířené reality, která je v postprodukci přidána okolo studia, lze prostor udělat téměř nekonečně velký. Dalším plus je také používání virtuálních elementů před hercem. Vynikající ukázkou, jak celá technologie může fungovat, je živé vystoupení Katy Perry v American Idolu. Díky americké firmě XR Studios se tak v živém vysílání odehrál téměř celý videoklip. Podívejte se na behind the scenes video.

V podobném stylu se letos odehrálo také předávání Mtv VMA (Video Music Awards). Velká část vystoupení na předávání cen se natáčela ve virtuálních studiích. Stejně tak jako moderátorské vstupy, které se díky iluzi virtuálního prostoru odehrávaly na střeše mrakodrapu. V oknech však byli fanoušci, kteří byli do oken streamování živě a tvořili tak náhradní publikum, které se usmívalo a tleskalo.

Dle mého názoru doba koronavirová určitě pomáhá této technologii, aby se dostala na výsluní. Myslím si, že virtuální studia změní způsob jakým je tvořena televizní scénografie, ale třeba i filmový průmysl.

Další zasazené 2020